Waarom zijn vertalingen schijnbaar zo duur?

De vertaling van een document van vier standaardpagina’s kan je bij een professionele vertaler gemakkelijk 120-200 euro kosten. Je voorziet dus best een budget aan de start van je project. Dat vermijdt onaangename verrassingen.

Hoe deze kosten verlagen of zelfs helemaal tenietdoen?

Zoals nagenoeg overal zijn er ‘low cost’-alternatieven. Je kunt je bijvoorbeeld richten tot een onopgeleide vertaler die lagere tarieven hanteert. Maar je kunt ook besluiten een beroep te doen op machinevertaling.

Er bestaan alternatieven voor alle budgetten en alle smaken. Je moet je behoefte bepalen. Wil je louter weten wat er in die Franstalige parkeerboete staat of wil je dat je klanten weten wat ze aan uw producten of diensten hebben? Wil je een leuk bericht sturen naar een buitenlandse vriend(in) of de gebruikershandleiding van een apparaat opstellen?

Welke elementen verrechtvaardigen de prijsverschillen?

  1. Opgeleide vertalers hebben een universitair diploma en hebben dus vier (4) jaar gestudeerd om professioneel te kunnen vertalen.
  2. Vertalen is arbeidsintensief. Elke zin moet correct worden geïnterpreteerd en vervolgens vertaald. Dat kan veel opzoekwerk vergen. Na vertaling is de kous niet af. De kwaliteit van de tekst wordt op diverse vlakken grondig gecontroleerd. Alles samen is dit dus een tijdrovend werk. En zoals iedereen weet: tijd kost geld!
  3. Een vertaler doet meer dan vertalen alleen. Hij of zij licht je ook in over mogelijke fouten in de brontekst en kan op andere manieren met je samenwerken.
  4. Een competente vertaler volgt je project van A tot Z en aarzelt niet om je tijdens het vertaalproces vragen te stellen in geval van twijfel. Zodra de vertaling is geleverd, blijft hij beschikbaar voor al je vragen.

Weggesmeten geld…

Bedrijven zijn moeiteloos bereid om juristen of marketingbureaus duizenden euro’s te betalen om een tekst op te stellen. Al dat werk en al dat geld is weggesmeten in het geval van een povere vertaling. Een dergelijke vertaling levert je niet alleen juridische problemen op, ze leidt zonder twijfel tot imagoschade. Of zoals Warren Buffett het zei: “Een goede reputatie opbouwen duurt twintig jaar, ze vernietigen vijf minuten.”

Een slechte vertaling brengt dus heel wat risico’s met zich mee. Vermijd ze! Je wilt toch niet je reputatie en naam te grabbel gooien door wat euro’s te besparen op een vertaling? Koop je een auto waarvan de handleiding vol fouten staat? Of vrees je dan dat de auto wel eens met dezelfde ‘zorg’ is gemaakt?

quote-regular

Geen aandacht schenken aan je vertalingen? Goedkoop op korte termijn, peperduur op lange termijn!

Had je graag meer informatie?